06 – Κύπελλο του Κιντούς

Το κιντούς χρησιμοποιείται για τον καθαγιασμό του οίνου, δηλαδή την ευλογία του κρασιού το Σάββατο και στις μεγάλες γιορτές. Για την ευλογία είναι υπεύθυνος ο πρεσβύτερος μιας οικογένειας. Όταν γίνεται κιντούς στο πλαίσιο ενός εορτασμού, ο ραββίνος είναι αυτός που κάνει τον καθαγιασμό του οίνου.

Συνήθως τα κύπελλα αυτά διακοσμούνται με διάφορες παραστάσεις, όπως άμπελος, φυτικά μοτίβα, και το Μαγκέν Νταβίντ, την «ασπίδα του Δαβίδ». Πρόκειται για το γνωστό αστέρι, το οποίο δημιουργείται με την εφαρμογή δύο αντίθετων τριγώνων. Το Μαγκεν Νταβί, που είναι άγνωστο στον αρχαίο κόσμο, εμφανίζεται στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, κυρίως μετά τη 2η χιλιετία. Το ταυτοτικό σύμβολο στον αρχαίο εβραϊκό κόσμο είναι η Μενορά. Το Μαγκεν Νταβί εντοπίζεται σε παπύρους, βιβλία, φυλακτά αλλά και σε εξωτερικούς χώρους Συναγωγών, παρότι το σύμβολο των Συναγωγών είναι οι δύο πλάκες με τον Νόμο.

Το αστέρι φέρει μεσσιανικό χαρακτήρα και συνδέεται με το άστρο του Δαυίδ. Γι’ αυτό και οι επαναστάτες οι οποίοι προσπάθησαν να οικειοποιηθούν τον τίτλο του Μεσσία, συνδέθηκαν όλοι με τον τίτλο του άστρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Χριστός που συνδέθηκε με το άστρο της Βηθλεέμ, και ο Μπάρ Κοχμπά που σημαίνει στα αραμαϊκά, «Γιος του Άστρου». Αργότερα οι ραββίνοι αφού είδαν ότι απέτυχε τον ονόμασαν «Γιο του Ψεύδους», Μπαρ Κοσεμπά.